Gemeente Neder-Betuwe digitaal nachtregister Gemeente Neder-Betuwe

Veelgestelde vragen

Wanneer inschrijven in het digitaal nachtregister?

Iedereen moet ingeschreven worden in het nachtregister, ongeacht hoe lang of kort diegene bij u verblijft. Verblijft iemand minstens vier maanden in een halfjaar (mag in verschillende periodeblokken zijn) bij u, dan moet hij of zij zich ook inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Dan hoeft er geen toeristenbelasting betaald te worden vanaf het moment dat deze persoon ingeschreven staat. Als iemand weer vertrekt, moet hij of zij zich wel uit laten schrijven. 

Wanneer inschrijven in de gemeentelijke basisregistratie (BRP)?


In de wet GBA (art. 65) is vastgelegd dat iedereen die naar verwachting gedurende een halfjaar ten minste vier maanden in Nederland verblijft, verplicht is zich binnen vijf dagen in te laten schrijven bij de gemeente waar hij/zij zijn/haar woonadres heeft.

Wanneer en hoe betaalt u de toeristenbelasting?

Uit het nachtregister blijkt hoeveel personen er hoeveel nachten bij u verblijven. Per persoon per nacht betaalt u toeristenbelasting (alleen voor wie niet ingeschreven staat in het BRP). Kijk op www.nederbetuwe.nl wat de actuele tarieven zijn. Na afloop van het belastingjaar ontvangt u een definitieve aanslag toeristenbelasting. Deze aanslag baseren we op gegevens die u verstrekt. Mocht blijken dat deze gegevens niet juist zijn, dan corrigeren we dit achteraf. Wij versturen deze aanslag aan het begin van het voglende jaar. Dus in het eerste kwartaal 2021 ontvangt u de aanslag over het jaar 2020. 

Wordt het digitaal nachtregister gecontroleerd?

Wij controleren steekproefgewijs of alle benodigde gegevens en personen ook daadwerkelijk zijn ingevoerd in het digitale nachtregister.

Hoe krijg je een BSN-nummer?

Arbeidsmigranten die vanuit het buitenland korter dan 4 maanden in Nederland komen wonen en/of werken hebben een BSN-nummer nodig. Zij kunnen zich laten inschrijven in de Stadswinkel van Nijmegen of bij een van de andere RNI-loketten in Nederland.
 

Wanneer uitschrijven digitaal nachtregister?

Als een persoon niet meer bij u verblijft, koppelt u de persoon los van uw locatie in het digitaal nachtregister. 

Wanneer uitschrijven in de gemeentelijke basisregistratie (BRP)?

Als een persoon niet meer in de gemeente verblijft moet hij of zij zich laten verhuizen of uitschrijven. Verhuizingen kan de arbeidsmigrant zelf online doorgeven via DigiD of bij ons aan de balie op het gemeentehuis. Uitschrijven kan bij ons aan de balie op het gemeentehuis of via een emigratieformulier die samen met de huisvester of werkgever wordt ingevuld en getekend. Dit emigratieformulier kan bij de gemeente ingeleverd worden.  

Heeft u nog vragen?

Heeft u vragen en/of opmerkingen? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Contactgegevens

U kunt natuurlijk ook altijd op een andere manier contact met ons opnemen:

Gemeente Neder-Betuwe
Burg. Lodderstraat 20
4043 KM Opheusden
Tel.: 14 0488
E-mail: nachtregister@nederbetuwe.nl